Vill du också synas lokalt?

Träffsäker synlighet på stadsnivå

Yr.se - Sveriges väder

Yr.se - Sveriges väder.

Väderprognoser från yr.se

Publicerat: 9 oktober 2019
Senast ändrad: 5 april 2019

Dags för höst- eller vinterresa? Vi har listat 18 viktiga saker du bör ha koll på innan det är dags för avresa.

Dags för årets höst- eller vinterresa ihop med familjen? Det finns många saker som kan vara bra att tänka på för en smidig och stressfri resa. Vi har skapat en lista över saker som du åtminstone bör läsa igenom innan det är dags för avresa, vare sig deet är mot varmare breddgrader eller den årliga skidresan.

Vi har listat 18 viktiga saker du bör ha koll på innan det dags för avresa
18 viktiga saker du bör ha koll på innan det dags för avresa

1. Pass och visum

Ta en extra titt på passet så att det inte har gått ut. Ska du exempelvis resa till Thailand eller Dubai (Förenade arabemiraten)? I så fall ska passets sista giltighetstid minst vara 6 månader efter hemresa. Det kan även vara så att landet du tänker besöka kräver visum, kontrollera detta på landets ambassad.

Kontrollera flygbolagets regler som gäller för bagagevikt och tillåten storlek, både för incheckat bagage samt handbagage. Du hittar denna informationen antingen på din flygbiljett eller på flygbolagets hemsida.

Ska du ta med husdjur på resan? Tänk på att även dessa familjemedlemmar också har ett giltigt pass/intyg.

Ha alltid en kopia på passets ID-sida ifall att det skulle komma bort på resan. Det underlättar arbetet som då krävs för att spärra det gamla passet samt ordna ett nytt provisoriskt pass.

2. Biljetter och resehandlingar

Börja med att kontrollera att eventuella avgångstider inte ändrats. Ta med bokningsbekräftelse både för ditt flyg och hotell (digitalt i mobilen eller utskrivet), samt se till att du har checkat in på flyget redan innan du kommer till flygplatsen. Detta underlättar incheckningen på plats men kan även vara en försäkring om planet är överbokat.

Ska du resa inom Sverige eller Norden och bo på hotell? Se till att alla i familjen har med sig giltiga id-handlingar som ni kan visa upp vid incheckningen.

3. Försäkringar, viktiga telefonnummer samt mobilappar

Kreditkort, en trygghet på semestern

Ta reda på vad du har för försäkringsnummer för din hemförsäkring (täcker de första 45 dagarna som du är iväg, ska du vara borta längre krävs det att du tecknar en extra reseförsäkring). Detta hittar du enklast via inloggningen på försäkringsgivarens hemsida.

Har du köpt resan med kreditkort brukar det ingå extraförsäkringar i form av avbeställningsskydd samt extra bagageförsäkring.

Oavsett om du reser ofta eller inte kan det löna sig att skaffa ett kreditkort som du har med på resan. Många gånger inkluderar dessa kort fria entréer till launger på flygplatser, koncergietjänster samt kan vara en trygghet att ha vid oförutsedda händelser. En annan fördel med ett kreditkort på resan är att du alltid har möjlighet att få ut kontanter ifall ditt ”ordinarie bankkort” skulle strula, gå sönder eller försvinna. Vissa kreditkort ger även rätt till ersättning vid eventuella flygförseningar. Glöm inte att spara numret för att kunna spärra kortet i telefonboken ifall att du skulle tappa bort det.

4. Hälsa

Behöver du vaccinera dig inför resan? Om du redan inte har gjort det kan du få mer information om det på 1177.se

Se till att du har hemförsäkringuppgifter såsom försäkringsnummer lätt tillgängligt för alla resenärer.

Ska du resa inom Europa räcker det med ett EU-kort där denna information är förtryckt. På så vis slipper du ligga ute med eventuella pengar för sjukvård.

Kontrollera att du har packat ner all medicin som du behöver ha med på resan i handväskan även om du inte behöver ta medicinen under resan. Detta för att va på säkra sidan ifall att någon av det incheckade bagaget skulle försvinna eller bli försenat.

Ladda ner appen HelpMe, SOS-internationals officiella app

Ladda ner appen ”HelpMe” som är SOS-internationals officiella app där du kan få kostnadsfri medicinsk hjälp och guidning om du blir sjuk eller skadar dig på utlandsresan. Laddar ner appen och gör dina inställningar innan du reser. Detta för att snabbt ska kunna komma igång och få hjälp om något skulle hända. App Store (Apple) eller Google Play (Android).

5. Mobiltelefon vid resa utomlands

Från och med i år är det ingen större skillnad på mobilanvändning inom Europa. Du betalar samma pris för surf, samtal och sms som det kostar hemma i Sverige. Ska du däremot till något land utanför Europas gränser kan det vara värt att kontrollera vad som gäller i respektive land hos din mobiloperatör.

Kreditkort, en trygghet på semestern

Var försiktig med vilka wi-fi du kopplar upp dig mot. Att ansluta sin telefon eller dator mot oskyddade och osäkra wi-fi anslutningar innebär att risken ökar avsevärt för hackers att avlyssna din trafik och försöka komma åt din e-post, dina lösenord samt kreditkortsnummer.

Spara dina närmsta anhörigas telefonnummer i din mobiltelefon med betäckningen ICE, in case of emergency som skall kontaktas vid en eventuell olycka. Glöm inte att spara numret korrekt, dvs med landskod före numret samt utan första nollan (både för mobil samt fast telefonnummer).

6. Glöm inte hemmet

Oavsett om du ska vara borta över en helg eller flera dagar kan det vara bra att be någon du litar på tar hand om posten, skotta uppfarten och vattna blommorna. Att investera i el-timers som tänder och släcker några lampor hemma kan skillnaden på om tjuven tror att du är hemma.


Summering:

Det finns många saker som kan vara bra att tänka på för en smidig och stressfri resa.

 • Kontrollera pass och visum.
 • Checka in på planet redan innan du kommer till flygplatsen.
 • Se till att du har laddar SOS-internationals app ”Help me”.
 • Skaffa ett kreditkort som passar dig bäst.
 • Packa med viktiga mediciner i handväskan.

18 viktiga saker du bör ha koll på innan det dags för avresa

Tillbaka till startsidan.

Utvalt lokalt företag i

Städexperten Landberg

Mångsidig städfirma i Stockholm

Svenska temperaturrekord för juli

Väderstatistik: Uppmätta rekordtemperaturer i Sverige för juli månad

Vilken tätort har köldrekordet -49° grader? Du hittar svaret här.

Temperaturrekord månadsvis:

18 Tips för dig som ska ut och resa

18 viktiga saker du bör ha koll på innan det är dags för avresa

Semesterplaner?
Vi har listat 18 viktiga saker du bör ha koll på innan det är dags för avresa.

Se vädret för de 10 populäraste resmålen för svenskar

 1. Gran Canaria (1)
 2. London (3)
 3. Mallorca (2)
 4. Amsterdam (10)
 5. Bangkok (4)
 6. Paris (ny)
 7. Malaga (6)
 8. Kreta (5)
 9. Prag (ny)
 10. Barcelona (7)

Källa: Avresor gjorda under hela 2017 hos en svensk resebyrå. Siffra inom parentes visar placeringen för föregående år (2016).

Vädret i Sverige

Vädret i världen

×
Hem Om yr.se Frågor & Svar Annonsera Kontakta oss